I begyndelsen hos SPOR 1 SJÆLLAND planlagde vi gradvist at få opbygget et modul anlæg. Til at begynde med, startede vi med “kun” at opbygge en ovalbane. Vores moduler blev bygget af Bjarne fra vores søsterklub Spor 1 Fyn, og tusind tak for det Bjarne!
Vores moduler blev magen til den Fynske klubs moduler, således at vi fik mulighed for evt. at kombinere vores to modulanlæg ved forskellige lejligheder. Alle moduler i de to klubber er privatejede, ligesom det rullende materiel.

Modulerne er rigtigt flot lavet, og med en størrelse på 120 x 75 cm. er der god plads til både skinner og forskelligt tilbehør, såsom træer og bygninger. Dertil kommer muligheden for at hægte sidemoduler med en bredde på 37,5 cm. på hver side af modulerne, så modulbredden bliver på intet mindre end 150 cm!

2013-01-16-17.53.28-e1490597299130.jpg

Modulanlægget

Vores planer med det mobile modulopbyggede anlæg fik senere taget en drejning, således at de mange oprindelige moduler blev opsat i et fast anlæg, hvor der for nærværende opbygges en super flot sporplan, med masser af spændende muligheder for kørsel med både passagerer og gods mellem de forskellige afsnit, blandt andet er der blevet plads til en meget fin havnekaj, og en stor remise med tilhørende drejeskive er der også fundet plads til.

Senere blev der atter mulighed for at opbygge en del af det faste anlæg, til også at kunne bruges som et mobilt udstillingsanlæg.

På vort faste anlæg er hovedbanegårdens stationsområde placeret i det næstøverste niveau, denne del samt vores overbygning bestående af en flot stationsbygning, samt en lang bygade med sporvognskørsel, kunne således bruges til udstilling.

Vi havde med det nye stationslayout udstillingsdebut på DMJU udstillingen i Køge 2017, hvor det gik over al forventning, men der skulle alligevel vise sig at være plads til nogle forbedringer, du kan følge fremskridtet på vores byggeaftener.

IMG_3079-e1490597376956.jpg

Udstillingsmoduler

Til trods for den overvældende positive modtagelse på DMJU i Køge, er det efterfølgende blevet besluttet at det også skulle være sidste gang vi kørte ud på en udstilling med Spor 1 Sjællands moduler.
Transport og logistik er en meget stor opgave for modelbaner i denne skala og taget i betragtning hvor meget diorama materiale der er kommet på anlægget, vil det fremover være en nærmest umulig opgave at få det transporteret uden efterfølgende at skulle arbejde med diverse transportskader, og den risiko ønsker vi ikke længere at løbe.

Dermed er det ikke slut med at kunne opleve Spor 1 Sjællands 1:32 modelbane, kontakt os meget gerne, det skal nemlig være os en glædelig fornøjelse, at kunne byde ind til en fremvisning af anlægget for seriøst interesserede.

Oversigt og sporplan

Her kommer på et tidspunkt en skitse med sporplanen, indtil videre kan du finde billeder af stationsområdet og tilhørende baneterræn fra vores byggeaftener.

Skinner

Vi har besluttet at bruge en kombination af Hübner og Märklin skinner. En kombination af skinner fra disse producenter giver en masse forskellige muligheder på anlægget. På anlæggets hovedstrækninger bruger vi slanke 10 grader sporskifter fra Hübner, hvilket giver mulighed for at anvende skruekoblinger ved kørsel. Hübners slanke skiftespor giver en sporafstand på 140 mm. Så det er den afstand vi bruger på hovedstrækningerne. På side/opstillings/ranger spor bruger vi Hübners nye sporsystem sammen med Märklin. Derfor bruger vi en midterafstand på 156 mm. i disse områder. På R3000 kurvemodulerne, skal de yderste spor have radius 2850 og 2710 – de inderste radius 2400 og 2540.

Ballast

Vi har besluttet at anvende forskelligt materiale, lige fra det simple sigtede stenmel med diverse indfarvninger, over til avancerede skala korrekte skærver i alskens fine varianter.
Planen er at ballastunderlag skal have følgende højde:
Lange strækninger udenfor station: 5 mm tracé.
På selve stationen: 5 mm, delvis lagt som tracé og grøfter.
Kulgård, remise, drejeskive mv.: 0 mm. Men selvfølgelig stadig med skærver pålagt.

2016-04-05-22.57.50.jpg

Kørekontrol

Vi bruger et digitalt system, i starten var det baseret på Zimo, herefter blev det en mere alsidig ESU ECoS 50200 og sidste skud på stammen er blevet Märklins CS3 plus, med en stribe boostere tilkoblet for at kunne holde dampen oppe hele vejen rundt på anlægget. Kørekontroller udgøres for det meste af Smartphones.

På sporvognsarealet køres der indtil videre med analog kørekontrol, som i de gode gamle dage. For at kunne have begge sporvogne stående på banen samtidigt, og veksle kørslen mellem de to vogne, er der lavet et lille fiffigt trick med et manuelt strøm-kontrolleret område på et omkørselsspor.

Byggeaften d. 31. januar 2017

Der fejlsøges, testes og afprøves dekodere på stribe.

El systemet, el-diagram og ledningsfordeling

Der holdes en bestemt farvefølge/nummerering på ledningsnettet.
De ledninger der bruges til kørestrøm, samt booster må ikke byttes, eller tilsluttes andet udstyr.
Hanstik skal placeres i modulernes ‘han’ ende – den ende med dyvlerne.

Lednings nr. Farve Allokering Bemærkning
  01 Brun Digital Signal ( – ) Sporskifte dekodere og andet digitalt udstyr.
  02 Rød Digital Signal ( + ) Sporskifte dekodere og andet digitalt udstyr.
  03 Brun Booster ( – ) Booster / Kørestrøm.
  04 Rød Booster ( + ) Booster / Kørestrøm.
  05 Brun Fri
  06 Rød  Fri
  07 Sort Hovedstrøm ( – ) Strøm til eksempelvis lys.
  08 Gul Hovedstrøm ( + ) Strøm til eksempelvis lys.
  09 Fri
  10 Fri
  11 Fri
  12 Fri
 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.